E-Metro

blog ogólnotematyczny

Hobby Zakupy

Jak wybrać kawę do ekspresu ciśnieniowego?

Ziarnista, mielona, a może w kapsułkach? Arabica, robusta, a może liberica? Ekspres ciśnieniowy wymaga użycia specjalnego rodzaju kawy. Wybór tego produktu uzależniony jest zarówno od modelu ekspresu, jak i indywidualnych preferencji. Na jaki rodzaj warto postawić?

Ekspres do kawy – jaki model?

Pierwszym i podstawowym pytaniem, na jakie musisz sobie odpowiedzieć, wybierając kawę do ekspresu, jest to, jaki model ekspresu posiadasz. Urządzenie to może bowiem występować w różnych wariantach. W sklepach specjalistycznych znajdziesz zarówno ekspres do kawy na kapsułki, model kolbowy oraz automatyczny. Każdy z nich ma natomiast inne wymagania, co do doboru kawy. Przy wersji automatycznej musimy postawić na kawę ziarnistą. Model kolbowy wymaga natomiast użycia kawy mielonej. Z kolei najprostszy z nich, czyli ekspres na kapsułki, stwarza konieczność zakupu specjalnych kapsułek.

Kawa – jaki gatunek?

Ekspres do kawy w wersji na kapsułki oferuje raczej wąskie możliwości, co do wyboru gatunku kawy. Kapsułki zawierają już bowiem odpowiednią mieszankę dla kawy czarnej lub z mlekiem. Jeżeli jednak postawisz na model kolbowy albo automatyczny, gatunek czarnego trunku będzie miał ogromne znaczenie. Najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Pierwsza z nich jest uznawana za kawę nieco wyższej jakości. Posiada ona niższą zawartość kofeiny. W smaku natomiast jest delikatnie kwaskowata z odrobiną czekoladowego posmaku. Z kolei robusta oferuje bardziej wyrazisty, ostry smak oraz większą zawartość kofeiny. Co jednak istotne, w sklepach rzadko sprzedaje się kawę, będącą w 100 procentach arabicą lub robustą. Najczęściej, z uwagi na walory smakowe, korzysta się z mieszanek.

Wybór palarni też ma znaczenie

Być może laik, który kupił swój pierwszy ekspres do kawy w sklepie Konsesso.pl, nie dostrzeże różnicy, pijąc kawę z różnych palarni. Koneserzy w temacie kawy, podkreślają jednak, że ma to ogromne znaczenie. Na rynku dostępne są produkty, pochodzące z palarni w Anglii, Hiszpanii, Kolumbii, Polsce, Szwecji oraz we Włoszech. Palenie kawy może natomiast znacząco wpłynąć na smak kawy. Na przykład palenie jasne powoduje, że ziarna stają się tylko delikatnie zabrązowione. W ten sposób najpełniej oddają swoja naturalne nuty smakowe, co może jednak sprawić, że napój będzie dość mocno kwasowy. Z kolei bardzo mocne palenie powoduje, że kawa traci swoje naturalne nuty smakowe, ale za to zyskuje posmak orzecha lub czekolady oraz interesującą gorycz.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Najpierw kup ekspres do kawy, a potem rozpocznij testy. Tak naprawdę wybór najlepszej kawy sprowadza się bowiem do wielokrotnego próbowania. Niewątpliwie warto przetestować kilka wersji, zanim znajdziemy swoją ulubioną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *